
FINS AVIAT!
Visc a Sant Feliu de Guíxols, on també vaig néixer quan els seixanta posaven el primer dígit. Casat des de l'any olímpic català i pare d'en Josep Melcior i de la Joana. Amb la política, des de la política, en la política i ben segur malgrat aquesta, un s'ha anat fent gran. Josep Melcior Muñoz i Ayats
DIUMENGE A VOTAR.
NO CAL QUE JO EXPOSI QUIN SERÀ EL MEU VOT AL MEU POBLE. PERÒ TAMBÉ SERÀ UN VOT A FAVOR DE QUI ACOMPANYA AL FUTUR ALCALDE DE SANT FELIU DE GUÍXOLS.
Després de quasi tres setmanes sense pensar gaire recupero el temps perdut intentant deixar constància de l'experiència viscuda dins de la sisena campanya d'unes eleccions municipals que he viscut i a més alguna opinió sobre qüestions molt locals que no em puc estar de comentar.
Cada cop és més ampli el nombre de candidatures que es presenten a molts municipis, és una mica allò de que "tothom si veu amb cor" de posar-se en política. No cal dir que quanta més gent hi ha implicada més garanties té el sistema democràtic, però també hi ha el perill de posar els nostres ajuntaments en mans de l'últim demagog que arriba o d'aquells que es posen en aquest món de la política per acabar de fer-se el seu patrimoni físic o el seu ego personal.
Resulta massa fàcil enredar al personal que està desenganyat -això diuen- de la política, i fins i tot hi ha qui ho manifesta com una cosa "lletja". Aquests neo o parafeixistes estan apareguent en moltes ciutats i pobles, i curiosament han fer bandera del seu apoliticisme enimg del fang de la política local, quina contradicció!.
Hem vist personatges estrafolaris o "freekis" a moltes candidatures, gent gens preparada que fa esforços i gent molt preparada que fa esforços, però en negatiu, per no ser votats. Hi ha una barreja brutal de tota mena de situacions i condicions que són símbol d'una bona situació del sistema però no per això deixen de sorpendre.
Un element a destacar en aquesta campanya que m'ha cridat l'atenció és el dels colors, per primer cop el TARONJA s'ha convertit en el color de la DRETA arreu. Tots els partits de la dreta tradicional (CiU i PP), tots els independents de dretes i els propis Ciutadans han triat el mateix color. Què voldrà dir tot això? No ho sé ben bé però com a mínim ha simplificat les coses i cadascú es presenta amb el color que creu més oportú, i així no s'enganya a l'electorat. Quina sorpresa hauran tingut les ments pensants de tota la dreta quan han vist la coindidència! En el fons ja se sap que es van semblant cada cop més per acció o per omissió.
I permeteu-me que us digui que on em tocarà votar hem vist coses ben tragicòmiques, tant amb colors com en candidatures, però el que està clar és que VOLEM UN CANVI, EL QUE TOTS VOLEM, i no estem disposats a deixar ni un dia més el govern de la ciutat en mans d'aquells que diuen que en TENEN MÉS PER FER-NE! Ja n'han fet prou(s). La ciutadania amb la seva sabiesa resoldrà. I no cal afegir res més dels temes de corruptela que estem veient a alguns llocs amb la presència sempre benvinguda dels personatges del PARTIT POPULAR.
...La ciudad libre de miedo,/multiplicaba sus puertas./Cuarenta guardias civiles /entran a saco por ellas....
(Federico García Lorca ja ens parlava de la Guàrdia Civil)
Feia temps que no sentíem parlar amb tanta insistència de la Guàrdia Civil, i menys a Catalunya on han perdut molt pes amb el desplegament dels Mossos, però s'han llençat al carrer - mai més ben dit- i posant-se "el mundo por montera" s'han manifestat contra el govern de l'Estat per no haver posat fil a l'agulla a els canvis que s'havia parlat eren necessaris.
Avui la Guàrdia Civil ha perdut la seva imatge retrògada dels anys grisos del segle XX, quan eren símbol d'un règim que amb ells i els "grisos" mantenia l'ordre que s'havia de mantenir per ordre del dictador Franco. Eren els "civiles" un element que mostrava el retard d'un país, un cos militar de seguretat, i això no es va canviar amb l'arribada de la democràcia -potser era com s'havia de fer- però ara ja va essent hora de replantejar-se amb rigor què ès i a què respon un cos de seguretat amb caire militar, especialment a nivell de reglaments i de conductes.
Els tricornis ja ens semblen obsolets, només una altra institució obsoleta com el papat, i per a tronat en Benet XVI, poden veure-li certa gràcia. Ja no és qüestió de la imatge, del seu caràcter militar, o de les seves funcions, és el moment de plantejar-se la seguretat com un tot, que tothom que hi treballi -si que treballi en l'ofici de la seguretat- tingui els mateixos drets i deures, sense haver de passar per antics uns i per a "modernos" els altres, perquè van uns de verd i els altres de blau.
Han quedat lluny les "parelles" de la Guàrdia Civil, han desaparegut dels camins rurals de molts pobles i poblets, però encara queda aquella aureola que els donà més d'un poeta andalús, quan els situava com l'exemple més emblemàtic de la vida rural d'aquelles terres.
Que no són maneres de comportar-se això de manifestar-se amb l'uniforme pot ser veritat però que no podem seguir veient "els toros des de la barrera" també ho és i cal agafar el toro per les banyes i posar la Benemérita al segle XXI.