Pensant, deixant de pensar i quan hi penses...hi tornes

Pensant, deixant de pensar i quan hi penses...hi tornes

16.6.07

TRENTA ANYS I UN DIA. TEMPS DE LLIBERTAT


D'ANIVERSARI EN ANIVERSARI ES VA CONSTRUINT LA HISTÒRIA PERSONAL I COL.LECTIVA.
EL 15-J NO ÉS UN DIA MÉS, AQUELL 15-J DEL 1977 VA CANVIAR LA HISTÒRIA DE CATALUNYA, D'ESPANYA I DE MOLTS DE NOSALTRES.
LA PRIMERA VEGADA PER A MOLTS, I ESPERANT REPETIR-HO MOLTS ALTRES (40 ANYS DESPRÉS)
Tot avançant pels camins de la història de catalans i espanyols ens trobem davant d'una data realment important de la més recent història en comú, la data que significà el retorn a un sistema democràtic que havia quedat esborrat des del moment que fou "derrotado y cautivo el ejército rojo" (només parlem del 1939). Recuperar una nova manera de viure va ser una alegria pels que ja a una edat avançada van poder reviure allò que havien viscut a la seva joventut. Els que erem adolescents-joves veiem com estàvem vivint un fet "històric", bé perquè ens ho deien o bé perquè havíem "madurat" massa ràpid en una Catalunya-Espanya en plena transformació.
Quan ja després de tres dècades pots mirar enrera vol dir que hi ets , que hi eres, i això d'entrada ja és molt. Haver viscut "conscientment" la mort de Franco i les primeres eleccions democràtiques són punts inovidables de la petita història personal, i a més ja donen senyals de quins interessos tenia qui això escriu quan no podia ni votar.
La memòria selectiva em permet poder assenyalar el gran míting del PSUC amb més d'un miler de persones a l'antic cinema "Las Vegas". Qui emoció es podia sentir en aquella sala, quines paraules mai sentides de vells lluitadors, o de joves revolucionaris. Vaig creure que el món estava preparat pel "comunisme", que la revolució obrera podria ser una realitat, que ja avançaríem cap a la república , que... Tantes coses que avui ens semblen pensaments errats, paranys de gent ancorada al passat, utopies en diuen.
D'aquella utopia "viscuda" ens cal quedar-nos amb les peces més clares: que estem vivint en democràcia desde llavors, que estem vivint uns avenços econòmics mai pensats, que estem vivint-patint uns avenços tecnològics com en els països més rics, que estem vivint...
I per a més "alegria" personal avui es constituirà un nou ajuntament a Sant Feliu de Guíxols, amb un nou alcalde SOCIALISTA, just quan han passat 20 anys que vaig pendre possessió per primer cop de regidor de la ciutat. El canvi és substancial, aquell que era un adolescent en aquell moment i encara no hi era el 77, avui serà alcalde, això és tant important com el fet de poder descriure la situació. Els temps canvien però encara ens queda una petita "utopia" que anirem desenvolupant des d'on ens toqui estar.