Pensant, deixant de pensar i quan hi penses...hi tornes

Pensant, deixant de pensar i quan hi penses...hi tornes

29.1.07

ALTO A LA GUARDIA CIVIL!



...La ciudad libre de miedo,/multiplicaba sus puertas./Cuarenta guardias civiles /entran a saco por ellas....

(Federico García Lorca ja ens parlava de la Guàrdia Civil)

Feia temps que no sentíem parlar amb tanta insistència de la Guàrdia Civil, i menys a Catalunya on han perdut molt pes amb el desplegament dels Mossos, però s'han llençat al carrer - mai més ben dit- i posant-se "el mundo por montera" s'han manifestat contra el govern de l'Estat per no haver posat fil a l'agulla a els canvis que s'havia parlat eren necessaris.

Avui la Guàrdia Civil ha perdut la seva imatge retrògada dels anys grisos del segle XX, quan eren símbol d'un règim que amb ells i els "grisos" mantenia l'ordre que s'havia de mantenir per ordre del dictador Franco. Eren els "civiles" un element que mostrava el retard d'un país, un cos militar de seguretat, i això no es va canviar amb l'arribada de la democràcia -potser era com s'havia de fer- però ara ja va essent hora de replantejar-se amb rigor què ès i a què respon un cos de seguretat amb caire militar, especialment a nivell de reglaments i de conductes.

Els tricornis ja ens semblen obsolets, només una altra institució obsoleta com el papat, i per a tronat en Benet XVI, poden veure-li certa gràcia. Ja no és qüestió de la imatge, del seu caràcter militar, o de les seves funcions, és el moment de plantejar-se la seguretat com un tot, que tothom que hi treballi -si que treballi en l'ofici de la seguretat- tingui els mateixos drets i deures, sense haver de passar per antics uns i per a "modernos" els altres, perquè van uns de verd i els altres de blau.

Han quedat lluny les "parelles" de la Guàrdia Civil, han desaparegut dels camins rurals de molts pobles i poblets, però encara queda aquella aureola que els donà més d'un poeta andalús, quan els situava com l'exemple més emblemàtic de la vida rural d'aquelles terres.

Que no són maneres de comportar-se això de manifestar-se amb l'uniforme pot ser veritat però que no podem seguir veient "els toros des de la barrera" també ho és i cal agafar el toro per les banyes i posar la Benemérita al segle XXI.