Pensant, deixant de pensar i quan hi penses...hi tornes

Pensant, deixant de pensar i quan hi penses...hi tornes

23.5.06

DE TITO A MONTENEGRO




Una altra bandera per fer "batalles" ?



Els episodis de la història contemporània sobre uns llocs anomenats Sèrbia, Montenegro, Bòsnia, etc. que ens relatava un professor de la carrera universitària ens van deixar perplexos. A què venia tant d'interès a començaments de la dècada dels vuitanta del segle passat (el XXè) paralr i estudiar amb tanta cura què havia passat a finals del segle XIXè en aquells països-?- que per a nosaltres no existien, ja que només parlàvem de Iogoslàvia, la de Tito per a més senyals.

I quan van anar passant els anys vam veure que en Francesc Bonamusa tenia molta raó a fer-nos conèixer aquelles realitats històriques que ens havien estat amagades per la "Història". Allà just allà vatenir lloc la darrera guerra europea de fa molts pocs anys (no fa tant eh!!!). Allà es va reviure el genocidi en nom de la relegió o la pertinença (no fa gaire eh!!!). Allà una nova forma d'entendre les realitats territorials s'ha anar cosntruint i esperem que sigui amb pau i sense venjances.

El més recent dels esdeveniments a la zona dels Balcans és la proclamació d'un nou estat independent, un altre i en van... Però el que resulta sorprenent és que avui molts ho veuen ja com el camí a seguir ràpidament per altres nacions o regions, i sense aturar-se a analitzar ni la història passada ni la realitat actual. Cal ser molt prudents a apuntar-se al primer carro que passa, perquè pot anar carregat de material perillós si no es controla.

Aquest Montenegro serà bandera per a molts i perill per a altres, però no cal caure en aquests extrems i pensem que potser així es farà més real la pau als Balcans i no haurem de veure massa vegades repetides escenes que et feien plorar de ràbia per la lluita entre europues, veïns i germans.